Oppervlakkige nasionaliste is die verloorders wanneer hulle...

GEWIG VAN VRAE

Oppervlakkige nasionaliste is die verloorders wanneer hulle SA se diep wortels vertrap

Die groot waardering vir erfenis – en veral vir strukture, tradisies en geskiedenisse – in Sentraal-Asië laat hom wonder hoe of wanneer ons Suid-Afrikaners óns diep geskiedenis, voor die aankoms van Europeërs, gaan onthul, bewaar en beskerm, skryf ISMAIL LAGARDIEN.

TERWYL ek vanuit Oos- en Suidoos-Asië begin terugkeer huis toe, dra ek ’n gewig van vrae, idees, historiese verwysings en merkers van identiteit, ’n gevoel van tuishoort en nie tuishoort nie, ontworteling, ballingskap, erfenis en die trots van die mense van die Koreaanse skiereiland suidwaarts, oor Taiwan, die Filippyne, Kambodja, Viëtnam en Maleisië na Pamana, die suidelikste eiland van die Indonesiese argipel. My grootste belangstellings – globale, historiese en sosiale verskuiwings op lang termyn – is ook die afgelope sewe maande beduidend versterk en verstewig.

Dit gaan nietemin oor die plek, mense, gemeenskappe, geskiedenis en herinneringe wat in die geboude omgewing beliggaam is, asook in die oorgange van een “beskawing” na die volgende, met verloop van tyd.

Ek dink spesifiek daaraan, terwyl ek terugkeer, dat buiten vir die mees afgeleë dorpies in die diepste deel van die Borneo-woud, of die mees geïsoleerde bewoonde eilande in hierdie argipel van sowat 18 000, daar nog altyd ’n bestendige, betroubare stroom elektrisiteit was. Ek keer egter met ’n mate van ergerlikheid na Afrika se Mees Gevorderde Politieke Ekonomie™ terug...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.