Sonder morele kompas verloor SA buitelandse aansien

NOG NIE ONOMKEERBAAR NIE

Sonder morele kompas verloor SA buitelandse aansien

Suid-Afrika se buitelandse aansien en invloed is toenemend in die gedrang omdat ons die morele kompas verloor het. Die land kies ál meer kant en versaak ’n tradisionele benadering van neutraliteit en onverbondenheid omdat ons in toenemende mate internasionaal aanvaarde waardes en reëls verontagsaam, skryf CHRIS OPPERMAN.

IN oud-ambassadeur Gert Grobler se uitstekende onlangse artikel getiteld “Hel SA se buitelandse beleid te veel oor na Rusland, China en Brics” (https://www.vryeweekblad.com/menings-en-debat/2023-04-14-hel-sa-se-buitelandse-beleid-te-veel-oor-na-rusland-china-brics/) in Vrye Weekblad voer hy aan dat ons regering onder pres. Cyril Ramaphosa steeds ’n ewewigtige en strategies gerigte buitelandse beleid nastreef, nou gekoppel aan nasionale belang veral op ekonomiese terrein.

Met so ’n buitelandse beleid kan daar nie fout gevind word nie. Trouens, hierdie benadering het teweeg gebring dat Suid-Afrika oor die afgelope 30 jaar ver bo sy gewig kon boks in die diplomatieke spel en na die groot en belangrikste klubs in internasionale magsgroeperinge genooi is.

Ek wil egter redeneer dat die groter invloed waaroor ons beskik, relatief tot die grote van ons ekonomie, bevolking en militêre vermoë, veral toegeskryf kan word aan ’n ander oorweging: ons onverskrokke omhelsing van demokratiese waardes en ’n oppermagtige grondwet wat daartoe gelei dat Suid-Afrika vir die wêreld ’n navolgenswaardige voorbeeld geword het. Dit het ons ’n morele kompas gegee wat op ontasbare wyse internasionale invloed gekoop het...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.