Job Maseko: Suid-Afrika se vergete held uit die Tweede ...

VELDTOG TOT SY EER

Job Maseko: Suid-Afrika se vergete held uit die Tweede Wêreldoorlog

Job Maseko was 'n lid van die Suid-Afrikaanse Inheemse Militêre Korps in die Tweede Wêreldoorlog en is saam met byna 12,000 ander Suid-Afrikaners gevangene geneem ná die val van die Libiese hawestad Tobroek. Hy het die militêre medalje vir dapperheid van die Britse regering ontvang nadat hy 'n Duitse vragskip, met die hulp van drie mede-gevangenes, met 'n kondensmelkblik-bom opgeblaas het. ANNELIESE BURGESS vertel meer oor een van Suid-Afrika se vergete oorlogshelde, en oor hoekom daar nou 'n veldtog is vir hom om uiteindelik die Victoriakruis te ontvang.

EERS, die agtergrond. Dit is September 1939. Hitler het pas Pole binnegeval en die Verenigde Koningryk verklaar oorlog teen Duitsland. Die besluit het 'n rimpeleffek op die hele Statebond. Generaal Jan Smuts verklaar Suid-Afrika se ondersteuning vir die oorlog teen Hitler.

Die Unie se militêre kapasiteit moet dringend versterk word. En daar is relatief min wittes wat opgekommandeer kan word.

En só word die Suid-Afrikaanse Inheemse Militêre Korps (SAIMK) vir swart vrywilligers in die Unie-Verdedigingsmag (UVM) gestig. Jacob (Job) Maseko is een van byna 80,000 swart mans wat aansluit. Ongelyke betaling en swakker werksomstandighede as wat wit soldate gehad het was 'n gegewe, maar vir baie van dié vrywillers was die weermag 'n manier om aan werkloosheid en armoede te ontsnap. Die SAIMK is aan die Unie se weermag en lugmag verbonde, maar swart lede word nie toegelaat om vuurwapens te dra nie en is in nie-vegtende posisies aangewend. Hulle word wel met “tradisionele wapens" soos assegaaie en spiese toegerus...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.