Job Maseko: Suid-Afrika se vergete held uit die Tweede ...

VELDTOG TOT SY EER

Job Maseko: Suid-Afrika se vergete held uit die Tweede Wêreldoorlog

Job Maseko was 'n lid van die Suid-Afrikaanse Inheemse Militêre Korps in die Tweede Wêreldoorlog en is saam met byna 12,000 ander Suid-Afrikaners gevangene geneem ná die val van die Libiese hawestad Tobroek. Hy het die militêre medalje vir dapperheid van die Britse regering ontvang nadat hy 'n Duitse vragskip, met die hulp van drie mede-gevangenes, met 'n kondensmelkblik-bom opgeblaas het. ANNELIESE BURGESS vertel meer oor een van Suid-Afrika se vergete oorlogshelde, en oor hoekom daar nou 'n veldtog is vir hom om uiteindelik die Victoriakruis te ontvang.

EERS, die agtergrond. Dit is September 1939. Hitler het pas Pole binnegeval en die Verenigde Koningryk verklaar oorlog teen Duitsland. Die besluit het 'n rimpeleffek op die hele Statebond. Generaal Jan Smuts verklaar Suid-Afrika se ondersteuning vir die oorlog teen Hitler.

Die Unie se militêre kapasiteit moet dringend versterk word. En daar is relatief min wittes wat opgekommandeer kan word.

En só word die Suid-Afrikaanse Inheemse Militêre Korps (SAIMK) vir swart vrywilligers in die Unie-Verdedigingsmag (UVM) gestig. Jacob (Job) Maseko is een van byna 80,000 swart mans wat aansluit. Ongelyke betaling en swakker werksomstandighede as wat wit soldate gehad het was 'n gegewe, maar vir baie van dié vrywillers was die weermag 'n manier om aan werkloosheid en armoede te ontsnap. Die SAIMK is aan die Unie se weermag en lugmag verbonde, maar swart lede word nie toegelaat om vuurwapens te dra nie en is in nie-vegtende posisies aangewend. Hulle word wel met “tradisionele wapens" soos assegaaie en spiese toegerus...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.