×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Ken jou CRT van jou CR17 (en selfs jou CR7)

OM TE WOKE OF NIE TE WOKE NIE

Ken jou CRT van jou CR17 (en selfs jou CR7)

Is dit moontlik om nugter en helder oor dinge soos kritiese rasteorie en ‘wokeness’ te praat sonder dat iemand jou te lyf sal wil gaan? WILLEM KEMPEN het sy pletterpet opgesit en presies dít probeer doen.

HUMEURE vlam maklik op as jy frases soos “Critical Race Theory”, “wokeness” of “wokeism”, “identiteitspolitiek”, “Black Lives Matter”, “bevoorregting”, “strukturele rassisme” of selfs “kulturele Marxisme” in ’n gesprek sou gebruik. Dié onderwerpe is ineengestrengel en ’n mynveld van akademiaanse terminologie, en mense aan dieselfde kant van die argument gebruik soms heel uiteenlopende definisies van waaroor dit alles gaan.

Selfs as jy bloot die Engelse afkorting “CRT” gebruik om na sogenaamde kritiese rasteorie te verwys, sal sommige mense klaar sê jy is aan die kant van wit mense in die algemeen, en die reaksionêres, rassiste, regses, setlaars of neokolonialiste in die besonder, onder meer omdat Trumpelinge dit graag gebruik.

Dieselfde fyngevoeligheid duik nie op as jy byvoorbeeld na Cyril Ramaphosa se 2017-verkiesingsveldtog as “CR17” of na die Portugese sokkerheld Cristiano Ronaldo as “CR7” verwys nie, so waarom al die bohaai?..

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

Speech Bubbles

Om kommentaar te lewer op hierdie artikel, registreer (dis vinnig en gratis) of meld aan.

Lees eers ons Kommentaarbeleid voor jy kommentaar lewer.

Alle kommentaar moet ons kommentaarreëls volg.
X