Selfone maak jong vroue kwesbaar vir geweld en onderdrukking

GESLAGSGEWELD

Selfone maak jong vroue kwesbaar vir geweld en onderdrukking

Kerke en kultuur is die sleutelkragte wat in die pad van ’n meer gelyke magsdinamika in romantiese verhoudings tussen jong Suid-Afrikaners staan. En selfone speel ’n groot rol om patriargie te versterk en jong vroue kwesbaar vir geweld en onderdrukking te maak, skryf DAVE CHAMBERS.

SELFONE is ’n tweesnydende swaard in die hande van jong vroue in informele nedersettings: Die een kant bied aan hulle groter beheer oor hulle romantiese verhoudings, terwyl die ander patriargie versterk wat hulle vir geweld en onderdrukking kwesbaar maak.

Hierdie waarskuwing in ’n referaat (https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13691058.2021.1953609) van kenners van die Suid-Afrikaanse Mediese Navorsingsraad (MNR) word versterk deur ander navorsing (https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224499.2022.2129561) wat daarop dui dat kerke en kultuur die kragte is wat die ongelyke magsdinamika in verhoudings tussen stedelike Suid-Afrikaners in hulle 20’s ondersteun.

Volgens die eerste referaat, wat fokus op die rol wat selfone in romantiese verhoudings speel, gebruik vroue dié toestelle om verhoudings aan te voor en hulle maats se agtergrond na te gaan. Daarenteen gebruik mans dit “as ’n verlengstuk van hulle repertoire van onderdrukkende beheer oor vroulike maats”...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.