Andrew Harding: ná 30 jaar nogmaals op pad na ’n bloedige oorlog

BBC-VETERAAN VERLAAT SA

Andrew Harding: ná 30 jaar nogmaals op pad na ’n bloedige oorlog

Die BBC se Andrew Harding sê hy hou soms nie tred met hoeveel konflikte hy al in sy drie dekades as ’n buitelandse korrespondent gedek het nie. Dat die oorlog in Oekraïne ‘verbysterend gewelddadig en gevaarlik’ sou wees, het hy geweet, sê hy vir ANNELIESE BURGESS, maar hy het nogtans aangebied om daarheen te gaan.

EK kan honde op die agtergrond hoor blaf, en daar is mense wat besig is om sy huishouding op te pak, sê Andrew Harding op die foon uit Johannesburg. Ná 15 jaar in Suid-Afrika gaan die legendariese BBC-korrespondent nou die posisie van Parys-korrespondent inneem en sal van daar voortgaan om die oorlog in Oekraïne te dek. Die afgelope twee jaar het hy tussen Johannesburg en Oekraïne gependel om dit te doen.

Voordat hy byna twee dekades gelede na Afrika gekom het, was Harding 10 jaar lank ’n korrespondent in Rusland en die voormalige Sowjetunie. “Ek het ook albei oorloë in Tsjetsjnië deurgemaak, so ek het presies geweet waarvoor ek myself inlaat toe ek my hand opgesteek het om Oekraïne toe te gaan. Ek het geweet dit sou ’n skokkend gewelddadige en gevaarlike artillerie-oorlog wees. Maar ek praat Russies en ek ken Oekraïne, en in ’n sekere sin, omdat dit ’n Europese oorlog was, was dit ’n konflik wat ek geroepe gevoel het om te dek.”

Hy het sedert die oorlog begin het nou al vyf rotasies aan die front deurgebring as deel van vier roterende BBC-spanne: “Dit was buitengewoon en moeilik en insiggewend, maar ook diep, diep hartseer,” sê hy...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.