Dit gaan ’n annerste Krismis wees

KERSFEES KOM

Dit gaan ’n annerste Krismis wees

In die week voor Krismis was die dywel los, volgens die evangelie van miste Muvasa, soese brisssssende leeu. ANASTASIA DE VRIES vertel van dié skouspelagtige huiskonsert elke jaar, waarvan net die herinneringe nou oor is.

HIERDIE tyd van die jaar begin miste Muvasa gewoonlik profeteer. Jy kan die vuur en swael in sy woorde ruik, verdoemenis in sy oopgesperde regterhand, terwyl hy stok in die linkerhand sy kooksel in die swartgebrande konka roer en roer. Die son sê tieng, maar hy stook die vuur.

Ons ken  sy rympie uit die kop uit, dieselle aanhef jaar ná jaar: Dis mossie Groot Dae dié, die Grooooot Dae, ennie dywel loep rôn soese brisssssende leeu. Daai brissende leeu was haar ever end, skater Rita Muvasa, nog net so uitgekletter soos toe ons kinders was. En haar pa in ’n three-piece suit pure evangelis, swetend voor ’n vuur wat al van vroegdag brand. In die konka prut sy werfhonde se aandkos, halfgeskraapte blaarpens en beeskoppe. Hul jaart in Ravensmead se 11de Laan vol kinders wat kom luister na die woord van haar pa.    

Dis die week voor Krismis. Die duiwel is los, volgens die evangelie van miste Muvasa. Brisssssend, grom hy met kromgetrekte skouers. Ons ril en beef in die hitte. Die duiwel is oral, in alles en almal, in ons ore, op ons skouers, blasend, boos. Bris-se-se-se-send, ry miste Muvasa die esse, wysvinger ten hemele. Ons al brissend agterna. Die sweet tap hom af. Hy vergeet van sy kooksel, die roerstok word ’n staf waarmee hy sy volk die woestyn uitlei...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.