×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Hoër onderwys moet dringend wegbreek uit al dié verstokte ...

DEMOKRATISERING VAN KENNIS

Hoër onderwys moet dringend wegbreek uit al dié verstokte maniere van doen

Die finansiering van studente is nie net burokrate of aktiviste se probleem nie, skryf PIET CROUCAMP, dis ons almal s'n. As universiteite, akademici en ander rolspelers nie vars daaroor kan dink nie, wag 'n onbestendige toekoms waar baie vooruitgang prysgegee sal moet word.

DIS verstommend hoe die gesprek oor die koste van akademiese opleiding en alternatiewe befondsingsmodelle vir hoër onderwys oorgelaat word aan studente-aktiviste en burokrate in die staat. Aan universiteite is dit die amptenary wat wroeg om tegnokratiese oplossings te vind vir ’n probleem wat eintlik die hele samelewing op verskillende maniere beïnvloed. Relatief min navorsing of formele gesprekke vind plaas tussen akademici om oplossings te bedink vir die trein van politieke onbestendigheid wat die hoëronderwys-tonnel binnestoom.

Die Noordwes-Universiteit (NWU) se sakeskool het die afgelope week ’n gesprek begin juis met die doel om in die konteks van die krisis om die National Student Financial Aid Scheme (NSFAS) krities te kyk na toekomstige befondsingsmodelle en die “demokratisering van kennis”.

Tans is die primêre funksie van die amptenary aan universiteite om voornemende studente uit te sluit op grond van die beperkinge wat deur fisieke infrastruktuur gestel word. Dié filosofie van uitsluiting moet plek maak vir een van insluiting, enersyds ter wille van toeganklikheid as ’n vorm van demokratisering, maar ewe belangrik ook omdat kennis en innovasie baat sal vind by die diversifikasie van idees. ..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.