’n Verborge juweel: ‘Astra’ deur Freedom’s Children

PSIGEDELIES

’n Verborge juweel: ‘Astra’ deur Freedom’s Children

Toe hy die eerste keer in Suid-Afrika aangekom het, skryf FRED DE VRIES, het hy geen benul gehad van die land se rockmusiek uit die laat 1960's en vroeë 1970's nie – die plaaslike tydgenote van Pink Floyd. Toe ontdek hy Freedom's Children.

THE DARK SIDE OF THE MOON, Hunky Dory en Harvest is wonderlike albums en verdien om weer en weer uitgereik en oorgeskryf te word totdat daar nie meer ink oor is nie. Hulle het gehelp om pop en rock te vorm, en elke huishouding moet dit besit. Maar daar is soveel meer musiek daar buite wat nie dieselfde hype en dekking kry nie. So, ek dink dis tyd om af te draai van die ou paaie en ons eie rock-kanon hier aan die suidpunt van Afrika te skep.

'n Bietjie agtergrond: Toe ek 20 jaar gelede in Johannesburg aangeland het, het ek nie veel van Suid-Afrikaanse rock geweet nie. Natuurlik het selfs ons in Nederland toe al gehoor van Clout omdat hulle 'n groot treffer gehad het met 'n catchy tune genaamd “Substitute". En tydens 'n vroeëre verblyf hier het ek kennis gemaak met die “alternatiewe Afrikaners", Kerkorrel, Kombuis, Koos, Niemand. Maar ek het geen benul gehad van rockmusiek uit die 1960's en vroeë 1970's, Suid-Afrika se tydgenote van Pink Floyd nie.

My kunstenaarsvriend Mark Kannemeyer het dit sy werk gemaak om my op te voed. In sy woonstel in Linden het ons Vrydagaande musieksessies gehad met groot volumes rooiwyn, baie geskree en geluister na allerhande verbysterende plate. Dit het gewoonlik begin met iets wat nie te gejaagd was nie, soos Nick Drake, maar soos die aand aangestap het en 'n tweede bottel oopgemaak is, sou die geluide harder word en Mark sou my bederf met verstommende obskuriteite soos Oblivians en The Urinals...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.